Winning design team for the new Island School in Hong Kong revealed

Danish schmidt hammer lassen architects and Hong Kong based Thomas Chow Architects have been appointed to design the new Island School in Hong Kong, China. The proposed design concept for the 28,000-square-metre new building is a sustainable learning landscape with state-of-the-art facilities to support optimal learning conditions for the school’s approximately 1,200 students, aged from 11 to 18.

The new Island School will be placed on the site of the existing school, which was built in 1967. The site has a clear visual connection to the green mountain landscape and the Hong Kong city skyline and waterfront. This visual connection plays an important role in the proposed design. An atrium, which contains the school’s learning plaza, runs through the complex, framing the view towards the green landscape on one side and the city on the other. The visual connection supports the perception of the school in relation to its surroundings – the landscape and the city.

The building concept is designed and organized as a sustainable learning landscape with balconies and green gardens. The shape of the building, with cantilevering facades, creates shade where needed. In other places, the facade leans back to allow daylight into the learning spaces without causing overheating.

Green gardens and flexible learning spaces

The internal functions of the building are proposed organized around a learning plaza, which runs through the main arrival level of the school and connects to the atrium.

Bjarne Hammer, founding partner at schmidt hammer lassen architects stated:

“The atrium is the heart of the school,

“With its balconies, hanging greenery and gardens, it functions as an informal social gathering space where the students can meet and interact. The greenery creates a relaxing atmosphere and contributes positively to the learning environment.”

The gardens and the greenery also help to cool the building, contributing to a good indoor climate, while the atrium creates good lighting conditions that minimize the use of artificial light within the building.

The classrooms are designed to be flexible learning spaces, which can be set up in different ways to support various learning situations. The rooms can be divided into smaller spaces or opened up to connect with other parts of the school.

The proposed design of the school has a strong connection to the local community, with sports and cultural facilities that can be used by the public outside the normal opening hours of the school.

After the announcement of the winning design team, a co-creation process with the school will begin.

schmidt hammer lassen architects has designed a number of educational buildings that support new ways of teaching and learning. Examples include the RIBA award-winning City of Westminster College in London, the Thor Heyerdahl College in Norway and the IBC Innovation Factory in Denmark.

Facts

Architect team
Thomas Chow Architects
schmidt hammer lassen architects
Client
English Schools Foundation
Area
28,000 m2
Competition
2014, 1st prize, international competition
Engineer
AECOM
Aurecon
Landscape Architect
Urbis