Soho buildings’ striking rooftop extension & refurb given green light

Multi-disciplinary architecture studio SODA has won planning consent for the substantial renovation of three adjacent buildings in Soho, central London.

The full-scale refurbishment of four floors of offices, three residential units and a retail and restaurant space will feature a striking copper-clad rooftop extension.

A new entrance core, reconfigured lightwells along with terraces with living walls are also planned.

“Our approach restores, refurbishes and improves the outward aspect of this important site while introducing exciting architectural interventions and added value in the lightwells and at roof level,” said Russell Potter of SODA.

Located at the junction of Frith Street and Bateman Street, the project’s rooftop extension has a cross-laminated timber (CLT) structure internally and is exposed and combined with white plaster walls, polished concrete floor, and bespoke metalwork and detailing throughout.

The buildings’ redesign will provide an additional 414.5 m² of usable area within the existing site boundary.

According to SODA, improvements to lighting, mechanical and electrical designs and enhanced thermal performance are expected to yield a 52.6% reduction in regulated carbon emissions.