Olympic Way

The redevelopment of Shubette House, at 5 Olympic Way, Wembley offers a unique opportunity to deliver a new mixed use development of the highest quality, delivering much needed housing and amenity provision to the area and presenting a genuine catalyst for future development of the area.

This landmark, innovative, mixed use development sits at a prominent junction adjacent to Olympic Way, the main pedestrian route connecting Wembley Station and Stadium. On site and nearing completion, the scheme is the second tallest modular building in London, designed around a central courtyard with a 20 storey residential tower rising from a seven storey block of housing on the southern boundary. To the west, fronting Olympic Way, is a 12 storey block with retail and a 237 room hotel. A lower four storey wing returns along the northern boundary to complete the central courtyard.

In 1999 planning was granted to demolish the former clothing warehouse and replace it with a large hotel development. This was subsequently deemed unviable and the client approached HTA to design a new mixed use, residential led scheme. After a year of collaboration with Brent Council the development was presented to the GLA in May 2008 and again in October 2008, where it was positively received. The planning application was submitted in late 2008 with permission granted in June 2009.

Aside from its innovative volumetric construction credentials, the project is significant because as a key first piece of the masterplan to be delivered it sets the standard for the regeneration of Olympic Way. Furthermore, it provides an exemplar model for mixed use development; achieved through a carefully considered juxtaposition of uses, a blend of public vs. private space and access, and a successful balancing of the need for privacy, security and shelter against the need for open aspect, views, and increased footfall for retail/commercial offer. The new appearance of Olympic Way: a rear-ventilated ALUCOBOND® spectra Cupral facade now features an eye-catching metallic shimmer. 1 100 m² of ALUCOBOND® panels envelop the building.

The buildings were designed from the outset to be constructed with the Vision Modular System, a volumetric solution that delivers advantages in speed of construction, efficiency of the building fabric and the quality of the finished homes.