FDS Consult provides substantial savings for £250 million Brighton Development

A bespoke fire safety solution from FDS Consult, one of the UK’s leading experts in fire engineering, has provided the first phase of a £250 million mixed-use development in Brighton Marina with significant cost and space savings.

The project being developed by The West Quay Development Company Partnership LLP, will include a total of 853 apartments, 3 levels of car parks constructed from the sea bed, and over 2,000m² of shops and leisure space. Phase one is part of a series of planned developments which will include a 40 storey tower and the works will see the creation of a new landmark for the city.

Appointed to the project by main contractor Midgard Limited, FDS Consult was tasked with justifying a number of design considerations while maximising safety for the occupants of the site’s commercial spaces and 195 apartments.

Through the use of Computational Fluid Dynamics (CFD) Modelling, FDS Consult was able to demonstrate the effectiveness of its proposed designs for the development’s residential, retail and parking areas, while meeting all relevant British Standards and regulation documents.

Although one of the residential buildings was initially set to include two staircases, FDS Consult was able to provide significant space and cost savings through the inclusion of mechanical smoke ventilation shafts in the building’s design, increasing the amount of saleable space available by proving that the use of a single staircase is sufficient to allow the safe evacuation of the building.

By working with Midgard’s landscape architects, FDS Consult was also able to provide the development’s retail units with a suitable means of access for fire fighting personnel, a task that would otherwise prove challenging as the units are situated directly on the waterfront.

Finally, FDS Consult created an alternative design for the development’s three-level basement car park, which included the use of an enhanced car park ventilation system to protect the staircase and lifts of the residential cores from smoke ingress, justifying the removal of ventilation for the cores’ lobbies, providing further cost savings.

Phase one of the development is expected to be handed over for occupation in 2016.