Victorian building transformed into modern teaching space

A Victorian building and teaching space at Bishop Grosseteste University (BGU) in Lincoln has been transformed into a modern, flexible learning facility thanks to a £350,000 refurbishment.

The project to improve the Centre for the Enhancement of Learning & Teaching (CELT Building) at the site was designed by local architects LK2, delivered by construction partner Robert Woodhead and procured through the empa ii Minor Works Framework formed by local authorities in the East Midlands. The scheme was project managed by Scape Group.

The original building featured a collection of mid-Victorian

neo-gothic vaulted spaces, recently used as art classrooms. It required a sensitive design due to its historical significance and structural issues. Featuring large openings between the vaulted rooms and tall ceilings highlighted with up-lighting to soften the white walls and ceilings, the design has used copper to reference the original red-brick Victorian building.

The building has a large entrance lobby with reception, seating and two meeting rooms, plus a Student Support Space which includes IT resources and seating areas for private conversations.

A vaulted area, featuring two 70 metre Danish oil treated glulam timber beams houses a “giant” studio desk which has been designed to encourage all departments of the CELT Building to share and discuss ideas. One of two offices features two newly uncovered and refurbished original brick gothic arches.

Steve Deville, BGU director of resources said:

“The project encountered serious challenges associated with working in an old building, but the quality of the finish which has resulted in extremely positive comments from those already engaging with the centre have made it all worthwhile.”

LK2 will feature in Ask the architect in the July issue of ADF